Region Dalarna

 

Mopsträff den 14 oktober 2017

Tid: 14 - 17

Plats: Botåker Sunnansjö, Forstäppsvägen 2

 

Annäl gärna till Leila Söderlund (se vänstra spalten).

 

Höstträff i Dalaskogarna 2016

Vintern lurar runt hörnet, 2-3 grader och snålblåst, några av deltagarna passerar genom kraftigt snöfall under sin färd mot Sunnansjö.

 Höstens träff samlade 16 mopsar och en softis, ackompanjerade av 30 mattar och hussar. Temat för träffen är Nose work, men som vanligt inleder vi med mopsmingel och kaffe o läsk för dom som inte leker runt. Trots kylan är humöret på topp och som alltid ser vi samtliga hundar roa sig med såväl gamla som nya kompisar. Nose work, en ganska ny aktivitet i Sverige, som har sitt ursprung från USA. Anneli Lindeborg från Grängesberg är här och ger oss en introduktion till Nose work, en aktivitet som är stimulerande för både hunden och föraren. I princip kan man lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst. Tävlingsmässigt har Svenska Nose Work Klubben valt att använda sig av hydrolaterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. En hydrolat består av de vattenlösliga ämnena från en växt. De hydrolater som används i Nose Work har inga kända biverkningar.

 

 För att få tävla i Nose Work behöver du först avlägga ett godkänt doftprov. Doftprovet består antingen av 12 kartonger på en rad eller i två rader med 6 kartonger vardera. En av dessa kartonger innehåller måldoften (antingen Eukalyptus, Lagerblad eller Lavendel beroende på vilken klass som provet avser) och resterande 11 är tomma. Lådorna står ca 120 cm ifrån varandra. Du och din hund startar från en startlinje. Så fort hundens nos korsat startlinjen startar klockan och du har tre minuter på dig att tillsammans med din hund hitta målboxen. När du tror att hunden hittat lådan så signalerar du till domaren genom att till exempel säga ”markerat”. Du får en direkt bekräftelse av domaren om det är rätt och får då belöna din hund ! Efter att flertalet av mopsarna har fått pröva på grunderna, så är vi alla övertygade att detta är ypperligt sätt att träna även om ambitionen enbart är att ha trevligt tillsammans.

Dags att röra på benen, en tipspromenad med hundfrågor. Vad betyder det när en hund slickar dig runt munnen? Varför nosar hunden dig i skrevet? Träffen avslutas med korvgrillning och fortsatt mops-lek. Mörkret börjar lägga sig och mopsarna far hemåt med sina två-fotade vänner. Jag längtar redan till våren och nästa träff.

 

Leila Söderlund, regionombud Dalarna

Kontaktperson

  • Leila Söderlund

 

Länk till

Mopsträff Dalarna den 2 maj 2015

 

Dalarna är på G . . .

 

Efter några år med sparsam aktivitet i region Dalarna så samlades vi till Mopsträff den 2 maj. Vädret under förmiddagen var inte lovande, en kylig vind och ett ihållande regn hade ett stadigt grepp om regionen. Då träffen tog sin början, 14.00 avtog såväl regn som blåst, ett gott tecken.

Träffen hölls i Sunnansjö, strax norr om Ludvika, 22 mopsar slöt upp och en del av dem hade inte bara 1 husse/matte med sig så totalt var det 40 personer som deltog. Självklart inleddes träffen med mingel, 22 frilekande mopsar en labbe och en softis lekte hela havet stormar samtidigt som mattar och hussar fikade och träffade såväl gamla som nya vänner. De mest långväga deltagarna var från Orsa i norr och Västerås i söder. Trevligt med deltagande från grannregionen!

Då hundarna sprungit av sig lite var det dags för introduktion till utställningsträning och lite praktiska tips för den som deltar med sin hund på utställning. Kjell Mäkelä, en av våra aktiva utställare med stor erfarenhet från såväl nationella som internationella evenemang, gav en introduktion till träning av hunden där han särskilt poängterade vikten av att hunden tycker att den här typen av aktivitet är ”det roligaste som finns”! Efter det var det tillfälle för deltagarna att praktisera och denna aktivitet avslutades med en ”tävling” där det viktigaste inte var att vinna utan att få prova på och samtidigt ha möjlighet att lära sig lite mera.

Nu var det dags för lite motion för både kroppen och geniknölarna, tipspromenad med frågor om hundar i allmänhet och mopsar i synnerhet; Vad kallades första hunden i rymden (Lajka) i amerikansk media? Muttnik, Spacedog eller Cosmopup. Vad är tecknade Pluto för ras? Rhodesian Ridgeback, Blodhund eller Grand Danois. Hur många registrerade mopsar år 2014?

 

Promenaden gick i lätt kuperad skogsterräng, där den gryende våren sakta börjat sitt antågande. Störst kunskap, eller mest tur, det hade Anna Holmberg från Ludvika som fick ihop 9 rätt av 12 möjliga.

Då alla hittat tillbaka från skogspromenaden och frågorna var rättade var det dags för nästa programpunkt. Hundens välmående, Leila Söderlund gav en inblick i massagens effekter på hunden och förevisade några enklare tekniker som var och en kan praktisera på sin hund. Hundarna är precis som oss människor utsatta för olika fysiska och psykiska påfrestningar där massage kan ha en positiv effekt för välbefinnandet.

Dagen börjar gå mot sitt slut och de tvåbenta deltagarna avslutade träffen med grillad korv medans mopsarna, om än i ett lugnare tempo, tog chansen att leka med sina kompisar innan det var dags att åka hem.

Tack alla ni som deltog och alla ni som hjälpte till med förberedelser och aktiviteter.

Vi ses igen, om inte förr, i höst då vi kommer att ha vår nästa träff!

 

Leila Söderlund, regionombud Dalarna

© Mopsorden 2017.

Rasklubb för mops.

Tillhör SKK via SDHK.