Att bli med mops

Det är ett stort och viktigt beslut att skaffa en valp. En förutsättning för ett lyckat hundägande är att samtliga i familjen vill ha hund. Man ska noga tänka igenom sitt hundköp. Valet av ras ska också passa hela familjens sätt att leva.

Det kostar pengar att ha hund, inte bara inköp, sedan tillkommer utgifter för vaccination, försäkring, utrustning, foder m m.

Veterinärkostnader i samband med olycka och eventuell sjukdom kan bli kännbara. Det kan röra sig om ytterligare tusenlappar per år.

 

Man blir glad av mops

Mopsar är speciella, att leva med en mops är ett bra sätt att ha roligt! En liten hund som har massor av personlighet, är nyfiken, men framför allt har en stor portion humor. Mopsen är en komiker, som gärna solar sig i allas uppmärksamhet.

Att vara mopsägare är annorlunda, mopsar väcker uppmärksamhet; små, runda, kraftiga korvar på ben, grisknorr på svansen, veck över nacken och ett klotrunt huvud med klotrunda ögon, mitt i en rynkad grimas. Mopsar framkallar skratt hos de flesta.

Man hör sällan eller aldrig talas om en mops som biter. De är självsäkra och känner sin värdighet, vilket gör dem orubbligt harmoniska i sitt temperament.

Mopsar älskar mopsar, man kan ha en hel hop tillsammans. Mopsar älskar också andra hundar, ju större desto bättre. Möter inte mopsen den förväntade uppmärksamheten, går den förbi utan att tappa en rynka. Den älskar att vara i knät, men är för den skull ingen lathund. Mopsar är energiska och med på det mesta. De vet inget bättre än att få komma ut och roa sig. Självklart är det en del som inte mopsar kan; det är ingen brukshund och den har inga jaktinstinkter.

Att ha katt i familjen är inget hinder, katter duger också som lekkamrater. Man måste dock lära både katt och mops att respektera varandra.

Mopsen är följsam och enkel att uppfostra. För den som har intresse och tålamod, kan mops vara en lämplig ras för lydnadsträning, spår, agility eller annat.

 

Användningsområde

Mopsen är en utpräglad sällskapshund.

 

Hälsa

Den är en frisk ras med få rasbundna sjukdomar. Vad beträffar skador är det ögonen som är mest utsatta, av naturliga skäl, då den inte har en lång nos. Ögonskador fordrar alltid veterinärvård.

 

Pälsvård och skötsel

Pälsvården är minimal, men en ryktning då och då skadar inte. En god regel är, att någon gång i veckan, gå igenom sin mops. Kolla att de hängande öronen är rena och torka ur nosvecket, samt klippa klor efter behov.

Tandsten behöver också hållas efter. På grund av de rundade käkarna och den rikliga huden, kan mat ligga kvar innanför läpparna, men det går att borsta tänder på en mops. Att ge valpen dessa vanor gör att den fogar sig i din behandling och att du får en friskare hund.

 

Sjukdomar och skador

Mopsen har som alla andra raser sina sjukdomar. Mopsorden bildade 1996 en uppfödarkommitté som har till uppgift att befrämja mopsens sundhet.

Vad gäller skador är det ögonen som är mest utsatta, av naturliga skäl. Vanliga hundar möter ju rosentaggen med nosen först, medan mopsen hinner sätta in hela huvudet i busken, innan det sticks. Ögonskador fordrar alltid veterinärvård.

 

Historia

En gång i tiden var det annorlunda. På 1700-talet var de hovets och de förnämas hund. Sedan blev de borgerskapets hund. Om de inte fick tillräckligt med motion utan blev bortskämda med läckerbitar, blev de feta "soffkuddar", som fick bäras omkring. De kom att stå som symbol för det som var småborgerligt, surmulet och trångsynt.

Vid tiden för första världskriget gick mopsarna ur modet. Rasen blev glömd så grundligt att folk idag tror att man skojar med dem när man säger rasens namn. "Vad är det för en hund?"Det är en mops". "Ja, men vad heter rasen?".

Mopsen är ett levande museiföremål, ett stycke kulturhistoria. Rasen är kinesisk och vad man vet är den 2000 år gammal. Troligt är att mopsen användes som värmekrus i kalla kinesiska palats. Wilhelm av Oranien hade en mops i bädden i fält.

Till blivande mopsägare

Klubbens valpbroschyr kan beställas via sekr@mopsordense.

 

 

 • Kontakta i första hand klubbens valphänvisning, kom ihåg att det endast är en hänvisning, inte en rekommendation.
 • Gör gärna ett besök på kenneln och träffa uppfödaren. Det är viktigt att ha en bra relation med sin uppfödare så att man känner att man kan fråga om det mesta. Att köpa en valp är som en livslång relation mellan uppfödare och valpköpare.
 • Seriösa uppfödare försöker också ta reda på så mycket som möjligt om sina blivande valpköpare. Ju mer uppfödaren frågar, desto bättre är det.
 • Det är bra om du kan träffa både mamma och pappa till de blivande valparna. På skk.se kan du hitta stamtavla, meriter, hälsostatus och mycket annat.
 • Valpen ska inte levereras förrän den är minst åtta veckor gammal med ett giltigt besiktningsintyg utfärdat av veterinär som inte får vara äldre än sju dagar.
 • Valpen ska vara chipmärkt samt registrerad i SKK.
 • Registreringsbevis (valpens stamtavla) utfärdad av SKK ska medfölja valpen vid leverans.
 • Valpen ska av uppfödaren vara avmaskad och vaccinerad före leverans.
 • Uppfödaren och valpköparen ska båda underteckna SKKs köpeavtal, detta för ökad köptrygghet.
 • Uppfödaren bör också upplysa om allmän skötsel, försäkring, utfodring, kommande avmaskning och vaccination, kloklippning.
 • Var försiktig med att kontakta uppfödare som annonserar om valpar till salu på t ex Text-TV eller Blocket. Oftast handlar det om valpkullar som av någon anledning inte får valphänvisning via sin rasklubb.

 

© Mopsorden 2019.

Rasklubb för mops.

Tillhör SKK via SDHK.