Utrustning till valpen

Här är några saker som du behöver när du får hem din valp. Utbudet är väldigt stort och prisskillnaderna kan också vara stora.

 

Skål för mat och vatten

Mopsar tycker inte om att äta ur djupa matskålar, köp hellre en med större botten och lägre kant. Material som är bra till matskål är porslin eller metall, inte plast som efter ett tag blir repig och kan samla bakterier.

Vattenskålen bör också vara av tyngre modell, helst porslin, så att inte valpen kan välta skålen eller flytta på den.

 

Sova

Det finns flera olika modeller att välja mellan. En plastbalja med en varm filt i, är bra. Plasten gör att den enkelt går att göra ren, och om du har en filt eller en stor handduk gör det enkelt att hålla rent. Det finns också mjuka bäddar för valpen att sova i, se bara till att allt är enkelt att hålla rent.

 

Halsband och koppel

Valpen ska ha en tunt halsband som ändå är säkert. Här finns också flera olika att välja mellan:

  • Ett ställbart halsband och koppel av läder eller annat material.
  • Halvstryp, vilket gör att valpen inte kommer ur halsbandet så enkelt.
  • Allt i ett, koppel och halsband som sitter ihop, då har man bara en sak att hålla reda på.

 

Inte bra

  • Sele. Om valpen drar i kopplet och använder sele, används muskulaturen i ryggen på fel sätt och valpen kan få en ful (krum) rygglinje. Selen kan man använda om man ska spåra med sin mops.
  • Flexikoppel. Kanske bekvämt, men olämpligt. Den lilla lilla stoppnappen kan faktiskt gå sönder om olyckan är framme. Valpen lär sig fortare och enklare att gå fint i koppel, om man lär den från början i vanligt koppel och halsband.
  • Stryphalsband. Lär din valp att gå fint i koppel utan farligt hjälpmedel.

 

Till bilen

Ett bra alternativ att ha i bilen är en mindre bur för valpen att åka i. Där ska den känna sig trygg och säker. Du kan lägga in en filt eller en kudde i buren, så blir det lite trångt, det känns bättre för valpen än en stor bur att skvalpa omkring i.

 

Foder

Förhoppningsvis har din uppfödare talat om vad valpen har ätit tidigare, och det är bra att hålla sig till samma foder i alla fall under en period. Av uppfödaren bör du också ha fått råd om hur många gånger valpen ska äta per dygn och hur mycket per gång. En vuxen mops äter cirka 1 - 2 dl per två gånger om dagen. Valpar brukar äta 2 - 4 gånger om dagen i början.

 

Lek och bus

Valpar tycker om att leka med olika saker. Du kan göra enkla leksaker själv, men bäst är nog leksaker av hårdare plast som ändå går bra att tugga på.

Olika djurdelar finns också, det bästa är kanske oxhudsben. Grisöron och andra djurdelar kan innehålla bakterier av olika slag, kolla noga vad du väljer att ge din valp.

 

Kroppsvård

För att göra rent i nosvecket kan du använda vanliga rengöringsservetter för bebisar. Detta ska göras åtminstone en gång i veckan.

Ögonen ska torkas ur och öron ska hållas rena från smuts och annat.

Till pälsen kan du använda en bebisborste när valpen är liten. När valpen senare byter päls kan du använda en stålkam att borsta ur den gamla pälsen med.

Att bada mopsen i tid och otid är inte bra för huden, huden behöver sitt naturliga fett. Torka istället av med blöt trasa efter blöt promenad.

Klorna behöver klippas, kanske ett par gånger i månaden, beroende på vilket underlag som ni promenerar på mest. Är det asfalt eller annat hårt underlag, slits klorna mer än om valpen bara går fritt i naturen. En bra klotång är ett måste.

Be din uppfödare  att visa hur man klipper klorna på valpen.

© Mopsorden 2019.

Rasklubb för mops.

Tillhör SKK via SDHK.