Innan du hämtar valpen

Enligt SKKs grundregler ska en valp levereras med köpeavtal, registreringshandlingar samt ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än sju dagar. Valpen får inte heller levereras före den uppnått åtta veckors ålder och den ska vara id-märkt vid leverans.

Idmärkning
Valparna ska ID märkas chip. Det är lag på att alla valpar som säljs ska vara ID märkta.

EU-pass
Ett EU-pass måste valpen ha om den senare ska resa utomlands. I det finns alla uppgifter som är nödvändiga för in- och utresa i Sverige. Kostnaden för passet varierar mellan 400 – 700 kronor.

Vaccinationer
Innan valpen flyttar hemifrån bör den vara vaccinerad mot parvo, kennelhosta, valpsjuka och hepatit (Nobivac DHPPi). Valpen ska vaccineras nästa gång vid tre månaders ålder, med samma vaccin och sedan vid ett års ålder.

Veterinärbesiktning
Valpen ska vara veterinärbesiktigad innan leverans. Besiktningsintyget ska inte vara äldre än sju dagar. Detta är en garanti, både för valpköpare och uppfödare, att valpen är frisk när den flyttar till sitt nya hem.

Avmaskning
Valparna ska vara avmaskade ett par gånger innan de är åtta veckor. Det finns flera olika preparat som man kan använda, huvudsaken är att valpen är avmaskad ett par gånger innan den flyttar till sitt nya hem. Valpen ska sedan avmaskas ett par gånger under det första året och sedan regelbundet varje år. De flesta preparaten finns att köpa receptfritt på Apoteket.

Biltur före leverans
Det är bra om valpen har åkt bil innan den flyttar hemifrån. En liten tur till skogen i bil med mamma och syskon ger också uppfödaren en fingervisning om valparnas mentalitet. Det blir som ett första mentaltest. I skogen kan man se hur de reagerar på ny miljö och hur de hanterar situationen. 

Foder och matlista
Valparna bör äta på bestämda tider, cirka 3-4 gånger om dagen. Fortsätt gärna med det foder som valpen fått hos uppfödaren. Om du vill byta foder, rådgör med din uppfödare innan du byter.

Kloklippning
Valparnas klor ska ha blivit klippta flera gånger innan de är åtta veckor. Be din blivande uppfödare visa dig hur du ska göra. Kloklippning ska sedan göras varannan vecka. För att snabbt vänja valpen vid kloklippning kan man klippa valpens klor en gång i veckan.

Köpeavtal
Alla valpar ska säljas med SKKs köpeavtal, där du också bör läsa det finstilta på baksidan.

Registreringsbevis/stamtavla
Detta är din hunds ID handling. I registreringshandlingen finns födelsedatum, namn och registreringsnummer, föräldradjur i tre generationer samt uppfödarens namn och adress. Den utfärdas av SKK.

Försäkra valpen
Valpen bör vara försäkrad när den flyttar från uppfödaren och hem till dig.

Handpenning/bokningsavgift och köpeskilling
En handpenning/bokningsavgift om cirka 2.000 kronor brukar betalas när valpen är någon vecka gammal. Priset för valpen kan variera en del. Fler och fler uppfödare väljer att betala moms på sina valpar.