Köpa valp

Att bli med mops
Det är ett stort och viktigt beslut att skaffa en valp. En förutsättning för ett lyckat hundägande är att samtliga i familjen vill ha hund. Man ska noga tänka igenom sitt hundköp. Valet av ras ska också passa hela familjens sätt att leva.

Det kostar pengar att ha hund, inte bara inköp, sedan tillkommer utgifter för vaccination, försäkring, utrustning, foder m m. Veterinärkostnader i samband med olycka och eventuell sjukdom kan bli kännbara. Det kan röra sig om ytterligare tusenlappar per år.

Man blir glad av mops
Mopsar är speciella. Att leva med en mops är ett bra sätt att ha roligt! En liten hund som har massor av personlighet, är nyfiken, men framför allt har en stor portion humor. Mopsen är en komiker, som gärna solar sig i allas uppmärksamhet.

Att vara mopsägare är annorlunda, mopsar väcker uppmärksamhet; små, runda, kraftiga korvar på ben, grisknorr på svansen, veck över nacken och ett klotrunt huvud med klotrunda ögon, mitt i en rynkad grimas. Mopsar framkallar skratt hos de flesta.

Man hör sällan eller aldrig talas om en mops som biter. De är självsäkra och känner sin värdighet, vilket gör dem orubbligt harmoniska i sitt temperament.

Mopsar älskar mopsar, man kan ha en hel hop tillsammans. Mopsar älskar också andra hundar, ju större desto bättre. Möter inte mopsen den förväntade uppmärksamheten, går den förbi utan att tappa en rynka. Den älskar att vara i knät, men är för den skull ingen lat hund. Mopsar är energiska och med på det mesta. De vet inget bättre än att få komma ut och roa sig. Självklart är det en del som inte mopsar kan; det är ingen brukshund och den har inga jaktinstinkter.

Hälsa
Den är en frisk ras med få rasbundna sjukdomar. Vad beträffar skador är det ögonen som är mest utsatta, av naturliga skäl, då den inte har en lång nos. Ögonskador fordrar alltid veterinärvård.

Pälsvård och skötsel
Pälsvården är minimal, men en ryktning då och då skadar inte. En god regel är, att någon gång i veckan, gå igenom sin mops. Kolla att de hängande öronen är rena och torka ur nosvecket, samt klippa klor efter behov.

Tandsten behöver också hållas efter. På grund av de rundade käkarna och den rikliga huden, kan mat ligga kvar innanför läpparna, men det går att borsta tänder på en mops. Att ge valpen dessa vanor gör att den fogar sig i din behandling och att du får en friskare hund.

Sjukdomar och skador
Mopsen har som alla andra raser sina sjukdomar. Mopsorden bildade 1996 en uppfödarkommitté som har till uppgift att befrämja mopsens sundhet.

Vad gäller skador är det ögonen som är mest utsatta, av naturliga skäl. Vanliga hundar möter ju rosentaggen med nosen först, medan mopsen hinner sätta in hela huvudet i busken, innan det sticks. Ögonskador fordrar alltid veterinärvård.