Rasstandard

Alla raser har en standard som ska följas, här är mopsens. Alla raser är indelade i grupper, mopsen tillhör Grupp 9, Sällskapshundar.

Historik
Ursprungslandet är Kina, men hemlandet är England. Mopsen anses härstamma från den korthåriga varianten av dvärghund, den så kallade Happa-hunden, som fanns redan på 700-talet i Kina. Från slutet av 1500-talet finns uppgifter som visar att mopsen kommit till Europa. England kom så småningom att utforma den till det utseende rasen har idag.

Länk till SKK

Hälsa
Den kortskalliga huvudformen ökar risken för andningsproblem och ögonskador/problem. De vanligaste problemen i rasen gäller ögon och hud. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt med hälsofrågor bland annat genom Rasspecifik Avelsstrategi (RAS), utbildning och genom att medverka i den forskning som bedrivs. Rasen ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) under riskområdena andning, hudmängd och ögon.

Egenskaper – Mentalitet
Mops är en liten hund med massor av personlighet och nyfikenhet, och framför allt med en stor portion humor. Rasen är en komiker, som gärna solar sig i allas uppmärksamhet. Den är en gladlynt och trofast kamrat. Samsas mycket bra med alla hundar. Den är en okomplicerad hundras

Storlek och utseende
Den väger 6,5–8 kg. En liten, kvadratiskt och kompakt byggd hund, som är ”multum in parvo” (mycket i litet format). Huvudet är runt med kort, trubbigt nosparti och tydliga rynkor. Svansen ska vara hårt ringlad och ligga på ryggen eller höften.

Pälsvård
Minimal pälsvård, men en borstning av pälsen då och då skadar inte, framför allt vid fällningen under vår och höst. Badas ungefär en gång i månaden.

Övrigt
Viktigt att en gång i veckan gå igenom de hängande öronen så att de är rena och också torka ur nosvecket. På grund av de rundade käkarna och den rikliga huden, kan mat ligga kvar innanför läpparna så tandborstning rekommenderas för att förebygga tandsten.