SKKs målbild

Målbilder visualiserar förutsättningar för sundhet

MOPS

Kraniofacialkvot större än 0,3
Mindre relativ noslängd tydlig riskfaktor för BOAS. 0.3 är ett minimimått inte ett ideal.

Mindre bredd mellan ögonen
Brett mellan ögonen är en tydlig riskfaktor för BOAS hos mops.

Icke utstående och ej klotrunda ögon
Utstående ögon (grunda ögonhålor) ökar risk för ögonskador.

Helt öppna näsborrar
Knipna/stenotiska näsborrar är en tydlig riskfaktor för BOAS hos mops.

Något längre och smalare hals
Bredare och kortare hals /nacke är en riskfaktor för bl a BOAS.

Något längre och mindre bred skalle
Kort och bred skalle är en tydlig riskfaktor för bl a BOAS hos mops.


2024-10-25 SKK Nyhet
Under de gångna två veckorna har ras- och specialklubbarna för engelsk bulldogg, bostonterrier, fransk bulldogg och mops haft möte med Arbetsgruppen för rashundars sundhet, AG/RS, för att se och diskutera nyframtagna målbilder. Under kommande två veckor har klubbarna samt berörda uppfödare och hundägare nu möjlighet att inkomma med synpunkter.

Syftet med målbilderna är att, baserat på tillgänglig forskning, ge en bild av hur genomsnittshunden i rasen kan se ut när den har goda chanser att uppfylla de exteriöra förutsättningarna för sundhet. Bilden är ett sätt att visualisera förändringar i stället för att använda ord, eftersom ord riskerar att tolkas mycket olika i praktiken.

Arbetet inleddes förra mandatperioden

Arbetet med målbilder inleddes i Arbetsgruppen för rashundars sundhet, AG/RS, redan förra mandatperioden. Man kom då inte i mål med bilderna men arbetade fram den Programförklaring som sedan antogs av Centralstyrelsen i juni 2022 och av Kennelfullmäktige i september 2023. 

Med stöd i Programförklaringen, enligt vilken exteriöra faktorer alltid ska främja en god hälsa i all avel som bedrivs och premieras i organisationen, togs på uppdrag av Centralstyrelsen nya tag med målbilderna i den nya AG/RS. AG/RS består av representanter för uppfödare, exteriördomare, Centralstyrelsen och Svenska Kennelklubbens avdelning Avel och hälsa. Svenska Dvärghundklubben har valt en av representanterna i AG/RS. Enligt Programförklaringen ska särskild kraft läggas vid de brakycefala hundarnas problematik.

Synpunkter från berörda

De framtagna målbilderna har presenterats för berörda rasklubbar och specialklubbar i separata möten med respektive klubb. Klubbarna har nu fram till den 8 november på sig att komma in med synpunkter. Uppfödare och hundägare av de fyra hundraserna har också möjlighet att lämna synpunkter och gör så genom att kontakta sin ras- eller specialklubb. Målbilderna kan sedan komma att revideras, förutsatt att de förslag som lämnas inte påverkar hälsan negativt.

Målbilderna är en del av det uppdrag som AG/RS fått av Centralstyrelsen gällande de nämnda fyra brakycefala hundraserna. Det fortsatta arbetet med uppdraget kommer att titta på genetisk variation och hälsa och i det arbetet har klubbarna bjudits in att delta.

Varför görs arbetet?

Vi ser en allmänt ökande kunskap och medvetenhet i samhället och det omfattar även området hundar. Forskningen går framåt och det vi inte reflekterade över igår, kan vi få skäl att fundera över idag. 

SKKs stadgar och grundregler är tydliga angående avel på hundar som kan nedärva sjukdomar och osundhet. Reglerna finns för att vi vill våra hundar väl. I takt med att vi får ny kunskap, måste vi dock ibland revidera vad som betraktas som osunt.

Omvärldens syn

Den här revideringen görs även i vår omvärld och det är en ytterligare faktor vi har att förhålla oss till. Vi har i vårt närområde sett exempel på vilka ytterligheter det kan leda till, där Norge gått så långt som att förbjuda inhemsk avel på en hundras av sundhetsskäl. Under den allmänna motionstiden i år lades återigen motioner i Sveriges riksdag angående avel i allmänhet och brakycefala hundar i synnerhet. 

Samtidigt väntar vi på den lagstiftning som utlovats från EU angående hundars och katters välfärd och spårbarhet. Lagen är bland annat tänkt att reglera avel. Det kan förväntas att den kommer att innehålla något angående ”överdrivna exteriöra drag” men exakt vad är ännu inte definierat. Rådet har gett sin kommentar till kommissionens förslag, nu väntar vi på parlamentets svar. Därefter följer förhandlingar.

Genom att arbeta proaktivt med våra hundars sundhet är ambitionen att göra oss oberoende av eventuella politiska beslut – genom att förekomma dem.